Je geest kan de meeste vragen beantwoorden
als je leert om te ontspannen
en op het antwoord te wachten

William S. Burroughs

   

Cranio Sacraal therapie

De therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Het gaat ervan uit dat alles in het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden is door bindweefsel. Dit zou je kunnen zien als een soort laken dat ligt over de structuren in de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen. Beperkingen in het bindweefsel kunnen op veel plaatsen in het lichaam klachten veroorzaken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat bij knieklachten de oorzaak in het bekken ligt. 

Cranio Sacrale systeem

Het Cranio Sacrale systeem bestaat uit de hersenen,
het ruggenmerg, en het dikke vlies dat daaromheen zit.
Hierbinnen circuleert hersenvocht. Het geheel wordt beschermd door de botten van de schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum).
Het hersenvocht heeft een eigen ritme, dat als een uitdijende en inkrimpende golf  beweegt. Alle botjes en weefsels bewegen mee.  Een geoefend therapeut kan dit ritme overal op het lichaam voelen. Het wordt ook wel beschouwd als de ademhaling van ons zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van vrijwel alles wat er in het lichaam gebeurt (ons zogenaamde besturingssysteem): spijsvertering, ademhaling, hartslag, bloeddruk etc.

Het systeem raakt verstoord

Een verstoring van het systeem is van invloed op de ontwikkeling en werking van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Het systeem kan uit balans raken, krimpen of vast gaan zitten door lichamelijke en emotionele problemen.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een ongeval, onverwerkte jeugdherinneringen, te grote werkdruk, verlies door scheiding. Deze trauma's zetten zich vast als spanning in het bindweefsel  en kunnen, zelfs na jaren, leiden tot velerlei symptomen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Candace Pert schrijft in het boek ‘Molecules of Emotion’ over  haar voor een Nobelprijs genomineerde onderzoek. Ze legt hierin uit hoe emoties ons lichaam beïnvloeden op celniveau. Als trauma’s en negatieve emoties niet verwerkt worden, worden ze fysiek opgeslagen als cel geheugen (een biochemische stof die de cel blokkeert), en voorkomen hierdoor dat deze cellen deel uitmaken van de constante (chemische) communicatie die plaatsvindt in het lichaam. De ‘herinneringen’ sluiten deze cellen niet alleen af, maar kunnen leiden tot emotionele en fysieke aandoeningen jaren nadat de gebeurtenis plaatsvond.