We kunnen een probleem
niet oplossen met de
denkwijze die het heeft veroorzaakt. 


Albert Einstein

 

Kanker raakt

En dan krijg je de diagnose kanker. Je hele wereld staat op zijn kop. Twijfels, angsten, onmacht, boosheid, vragen, verdriet. 

De ziekte en de behandeling hebben niet alleen een enorme impact op je lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Je omgeving heeft te maken met hun eigen emoties en lijkt eerst de ziekte te zien en dan pas jou.

Logischerwijze gaat alle aandacht eerst uit naar je lichaam. Cranio kan helpen de pijnklachten en bijwerkingen van de behandelingen te verminderen.

Maar ook is het belangrijk om aandacht aan je innerlijk te (blijven) besteden. Hierdoor kun je de zo noodzakelijke rust krijgen en de ruimte om te voelen wat kanker met je doet, en te voelen wat jouw lichaam nodig heeft. Aandacht en cranio aanraking kunnen je ondersteunen en je op weg helpen om in veranderende omstandigheden een nieuwe balans te vinden en weer contact te maken met je veranderde lichaam. 

Ook na afloop van de - reguliere of aanvullende - behandelingen ben je vaak nog niet klaar. Hoe ga je om met bijvoorbeeld werk, vermoeidheid, seksualiteit, angst voor terugkeer, rouwen om verlies. Of, als er geen uitzicht meer is op verbetering, hoe ga je de laatste fase van je leven vormgeven. 

In welke fase van het proces je ook zit, ik wil je graag mijn oordeelloze, liefdevolle aanraking en aandacht schenken. Vanuit mijn opgedane kennis, en als ervaringsdeskundige.  

Kanker heb je samen  

Het zal je maar gebeuren. Je partner, kind, vader of goede vriendin heeft kanker. Hoe het met jou gaat wordt maar weinig gevraagd. Je weet je geen houding te geven, kan je verhaal niet kwijt en wordt geconfronteerd met je eigen verdriet en angsten. Door weer in contact met je eigen lichaam te komen, te kijken naar jouw behoeftes, kun je jezelf en de ander beter tot steun zijn. Cranio kan hierbij helpen.